Arendal Art City

EiKs femte og siste samling før sommeren ble holdt i kulturbyen Arendal. Vilkårene for kunst- og kulturvekst blomstrer virkelig i byen, som tilbyr et mangfoldig og rikt tilbud innen både arbeidslokaler, øverom, lydstudio og scenesaler. Vi er imponert!

 

«Kunsten å pitche»

Tor Åge Eikerapen

Har du hørt om «The big 5»? Femfaktormodellen er en kjent psykologisk teori som deler opp et individs personlighet i fem grunnleggende trekk; følelsesmessig instabilitet, åpenhet, planmessighet, medmennesklighet og ekstraversjon. Sammensetningen av disse trekkene bestemmer i stor grad hvor enkelt det er for deg å pitche en idé for en gruppe mennesker. Scorer du høyt på følelsesmessig instabilitet og lavt på ekstraversjon, bør du antageligvis forberede deg i større grad før du presenterer prosjektet ditt.

Tor Åge Eikerapen er psykolog, spesialist i organisasjonspsykologi og en av Norges mest populære foredragsholdere innen salg og ledelse. Nå gir han deltagerne i kursrekka EiK gode råd før de setter i gang med pitching av egen prosjektidé til f.eks investorer, oppdragsgivere eller kunder. Vet man hva man vil oppnå og hvordan man skal legge det frem, kan man ta mer kontroll over situasjonen og finspisse de få, viktige minuttene man ofte får til rådighet i en innsalgssituasjon. Klarer man i tillegg å legge til en god historie, som engasjerer, rører eller begeistrer lytteren, har man kommet ganske nær en «pitch perfect!»

 

ARTendal

Etter workshop og pitche-trening fortsetter dagens seminar utendørs. Vi skal se hva Arendal har å by på av kunst- og kulturtilbud, og det er ikke lite! Vi spaserer gjennom en blomstrende sommerby som virker å huse kulturrom på hvert gatehjørne; Kulturkammeret  som tilbyr scenerom, øverom, lydstudio og kafé, Bankgården scene og arrangementslokale som huser en rekke kulturaktører, bl.a Den fantastiske barnekunstfestivalen, og Munkehaugen som nå leies av Scenekunst Sør og Sørf, og som tilbyr ateliérer, prøverom for scenekunst, konsertlokale, håndverkslokaler og verksted. Her i byen finnes det rom for kultur!

Mer kuriøst blir det når vi besøker den gamle barnevognbutikken som blir scene for den kommende forestillingen Mor og barn av Agder Nye Teater, og Bomuldsfabriken kunsthall som er i gang med rigging av ny hovedutstilling. Spennende!

 

Rått om regnskap

Steinar Wehus

Dag to av seminaret åpnes med foredraget «Selskapsformer og smarte løsninger» av Steinar Wehus fra Regnskapscompaniet. For selvstendig næringsdrivende er god kjennskap til selskapsformer, ansvar og regelverk et must!

Mange fører eget regnskap og må selv orientere seg om regelverk og fradrag. Kanskje bør man sette av en sum på budsjettet til rådføring med en regnskapsfører et par ganger i året? Man kan spare penger på kunnskap og og god veiledning. Tips om skattefradrag og gode regnskapsrutiner er heller ikke dumt. I tillegg fikk vi andre gode råd som at man kan tegne sykeforsikring hos NAV, og motta sykepenger fra dag 1, fremfor dag 17, som jo er vanlig for selvstendig næringsdrivende. Og at man gjør seg selv en stor tjeneste ved å sette at 2% til pensjonsparing per måned. OG, ikke minst – utbetal deg selv fast lønn hver måned, og ikke ta ut penger litt her og litt der. Dersom du trenger hjelp fra NAV, baserer de grunnlaget for støtten på de siste tre måneders lønn. Mange aha-opplevelser her altså.

 

 

CrowdFUNding

Karoline Hjorth

Har du hørt om Kickstarter? Du har nok uansett hørt om fenomenet crowdfunding, hvor man lanserer en idé på en nettside, får vilt fremmede mennesker til å bidra med støtte, og på den måten finansierer prosjektet? Vi møtte fotograf, forfatter og kunstner Karoline Hjorth som har gjort akkurat det, og fått fullfinansiert utgivelse av to fotobøker i samarbeid med den finske kunstneren Riitta Ikonen. Karoline viser oss bilder fra fotoboken «Eyes as Big as Plates» og det er enkelt å se for seg at mange lot seg bergta av det visuelt vakre prosjektet. Sånn sett er det kanskje ikke alle prosjekter som egner seg for crowdfunding, men det er interessant å få innblikk i hvordan en slik prosess fungerer.

Dette lærte vi!

  • Hvis du bruker Kickstarter og ikke får inn hele summen du trenger til prosjektet ditt i løpet av en måned, får du ingen penger, og beløpet blir refundert til bidragsyterne.
  • Lag kreative bonuser som gis til bidragsyterne ved forskjellige satser av bidrag. Eksempel: Donerer man 5 dollar, får man et postkort, donerer man 30 dollar får man 5 postkort og et bilde, donerer man 500 dollar får man en signert bok, etc.
  • Forbered «reklame-kampanjer» som du slipper underveis i månedsperioden for å holde momentum i giverperioden.
  • Har prosjektet ditt et internasjonalt tilsnitt kan du være heldig å bli anbefalt av Kickstarter på deres hovedside. DA er mye gjort av seg selv.
  • Husk å inkludere penger til frakt i beløpet du søker penger til. Det er dyrt å sende saker verden rundt.
  • Sett av nok tid i forkant til å planlegge kampanjen og nok tid i ettertid til oppfølging. En vellykket kampanje er gull verd, men krever innsats!

Takk for oss, Arendal! Vi ses garantert igjen!