Kunst og Canvas i Kristiansand

Vi går inn i 2021 med opptrapping av smittevernsregler og innskrenkede muligheter for sosialisering. Dermed får også årets første EiK-samling en uvanlig form, med inndeling av deltagerne i kohorter, og streaming av foredrag. Heldigvis byr Sørlandets hovedstad på så mye kunstnerisk påfyll og inspirasjon at utfordringene ikke legger demper på totalopplevelsen.

 

ART IS A SOCIETY`S DREAM

EiKs prosjektleder Solveig Toreid Knudsen åpner årets første seminar.

EiKs egen prosjektleder, Solveig Toreid Knudsen, åpner 2021s første samling, passende nok, med en kort oppsummering av verdens tilstand per 2021. Stikkord; klimakrise, fake news, teknologiutvikling, virus, høyreekstremisme, PRIDE-rekorder, reaksjoner og motreaksjoner, kaos og nye muligheter.

Når de gamle strukturene faller sammen, åpner nye muligheter seg. Klarer vi å se de nye mulighetene i egne prosjekt, satt i perspektiv av samtidens ånd og politiske bevegelser? Tidligere foredragsholder Ed Gillespies ord: «Art is society´s dream», legger grunnlaget for foredragets innledning; «So let´s make this our dream time»; Hvordan ser prosjektet ditt ut i et utopisk perspektiv? Vi kjører gruppearbeid med et større perspektiv – finnes det nye muligheter i tiden vi lever i nå?

 

EN GOD FORRETNINGSMODELL UTKONKURRERER ET GODT PRODUKT

Vi skal videre fokusere på entreprenørskapsverktøyet Osterwalder Business Canvas i et eget EiK-format som vi ble introdusert til på EiK-samling nr to. Statistikken viser at en god forretningsmodell ofte kan utkonkurrere et godt produkt.

Hvordan skaper du inntekter, og har du tenkt over hvor mange forskjellige måter man kan generere inntekt på? Kontantsalg, pakkeløsninger, abonnement, lisensiering, tilskudd og støtte – listen er lang! Eller, har du kanskje et annet hovedformål med bedriften din? Synes du frihet, selvbestemmelse, sosiale felleskap, eller verdifull tjenesteyting er mer verdt enn høye inntekter? Business Canvas er et nyttig verktøy for å konkretisere og systematisere forretningsideen din og skape fremdrift og nye ideer fremover.

 

SURREALISME OG HUMOR PÅ ODDERØYA

Vi avslutter dagen med bedriftsbesøk. Først er det ateliérbesøk hos billedkunstner Erik Pirolt på Odderøya, der vi får et lite innblikk i et surrealistisk og mangfoldig kunstnerisk univers. Pirolt har opparbeidet seg status som en av sørlandets (Norges?) mest spennende og komplekse kunstnere, med stor variasjon i sitt kunstneriske uttrykk. Atelieret rommer alt fra store installasjoner i et arkitektonisk formspråk, til klassiske malerier og humoristiske skulpturer. Kunsten er tilsynelatende uten grenser i Pirolts idéunivers, og full av inspirasjon.

 

KILDENEFFEKTEN

Som en perfekt føljetong til Pirolts surrealisme får vi så en liten omvisning på Kildens scener og scenografiske verksted. Her skapes imponerende installasjoner i store formater, med høy teknisk kvalitet og omhu. Mange kunsthåndverkere er involvert i hver produksjon, og innsynet i arbeid og prosess er intet annet enn imponerende. Vi får virkelig kjenne på «Teaterets magi» i kulissene, og gleder oss til å se de påbegynte scenografiske arbeidene i full prakt på scenen.

 

DRONNINGEN AV STEDSSPESIFIKK SCENEKUNST

Laura er kunstnerisk leder for scenekunstgruppen Loop by Laura.

Dag 2 av denne EiK-samlingen får vi besøk av scenekunstner, regissør og performance artist, Laura Christina Brøvig Vallenes. Et besøk mange av deltagerne har gledet seg til. Laura er kjent for sin evne til å ta scenekunsten ut av teatrene og inn på nye arenaer. Hun lar ofte stedet være startknappen og inspirasjonskilde til idéprosessen, og bygger forestillingen videre derifra.

Your Blue Ocean på Aquarama

Er du fra Kristiansand har du garantert lest om henne i pressen, hvor hun har fått mye oppmerksomhet for sine forestillinger på steder som riksvei 9 i Setesdalen, Aquarama og Sørlandet Sykehus, for å nevne noen.

Laura gir konkrete råd om hvordan man engasjerer lokalbefolkning og næringsliv, og lar dem få eierskap til prosess og prosjekt. Har man en fleksibel innstilling, kan det gagne prosjektet positivt i prosessen. En mindre sum støttemidler kan kanskje vokse seg større ved et langvarig samarbeid? Kan man involvere lokalbefolkning i forestillingen? Går man ut av sin egen kunstneriske «boble» kan man oppdage lokale strukturer som kan hjelpe prosjektet. Hun gir også verdifull innsikt i hvordan man kan bruke forprosjektmidler og søke økonomisk støtte utenom de vanlige støtteordningene. Med andre ord, Laura leverer et foredrag proppfullt av nyttig og inspirerende informasjon, som gir stor relevans til mange av deltagernes prosjekter. Takk! Les mer her.

 

MOMENT

På tampen av seminaret får vi også en introduksjon til investeringsselskapet MOMENT av prosjektleder Vidar Mortensen.

MOMENT involverer seg i vekst- og oppstartsselskaper på Sørlandet og tilbyr partnerskap og støtte til grûndere i form av rådgivning, markedsføring, hjelp til å finne samarbeidspartnere og investorer.

Les mer her.

 

Sørf

Judit Premak i Sørf

Og så, sist, men ikke minst, får vi en liten sneakpeak inn i arbeidet til kompetansesenteret Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk.

Daglig leder, Judit Premak, deler sitt engasjement for å profesjonalisere og styrke musikkbransjen i Agder. Sørf fungerer som døråpner, veileder og bindeledd for musikere, produsenter og musikkarbeidere i alle sjangre, og arbeider for tiden med en felles, nasjonal ressursbank for musikkfeltet ved navn «Musikkontoret«!

Ellers må det jo nevnes at Sørf er initiativtaker til EiK, og en av hovedgrunnene til at denne viktige kursrekka for kulturentreprenører i sør eksisterer. Takk!

 

Nok en fin samling er over! Vi håper på smittelette og mer sosialisering på neste EiK-seminar i Arendal om en måneds tid.