Eik-profilen: Festivalarrangør Timo Helmers

Kristiansands kanskje mest unike musikkfestival ble enda litt mer spesiell da koronaen rammet.

– Mitt navn er Timo Helmers, er 37 år og bosatt i hjerte av k-town, begynner Timo når EiK ber ham fortelle litt om seg selv. – Jeg er født og oppvokst i Tyskland og flyttet i utgangspunktet til Norge på grunn av jobb, men har nå bodd her fast siden februar 2009.

Til daglig jobber jeg som kulissesnekker på Kilden og er tillitsvalgt der. Jeg er deleier, snekker- og bookingansvarlig på Vaktbua, driver VIVID. a post-rock festival og har en fantastisk sønn på 4 år å leke med.

Hvordan kan det ha seg at du startet en festival for post-rock i Kristiansand?

– Min daværende kjæreste og nå beste venn, Idunn Sem, og jeg tok oss en liten time-out i Danmark i 2014. Der visste jeg om en festival innen sjangeren med en god line-up som jeg tenkte vi kunne dra på. Musikken var enestående, atmosfæren og stemningen blant de få publikummerne var derimot ikke det.

Da lukket jeg øyene og hadde en slags imaginær film gående i hodet mitt. Ideene var altså der til å lage en spennende festival. Vi søkte Kristiansand Kommune om penger, og det fikk vi jammen også. Resten er historie. 🙂

Hva skiller VIVID fra andre musikkfestivaler?

– Som jeg allerede har vært inne på, så er VIVID en konseptfestival. Venuen er byens gamle kino, Aladdin, som nå fortsatt blir brukt av Cinemateket. Vi bruker den store salen, Blå, der vi demonterer stoler og skaper et amfi.

Det som er spennende er at bandene spiller foran et 5×10 meter lerret, der vi projiserer visuals som bandene enten tar med seg selv eller som blir laget av egne artister som vi og bandene samarbeider med. Til sammen blir det en spektakulær opplevelse for både øyne og ører.

Som en konsekvens av koronaepidemien måtte årets VIVID gjennomføres mer eller mindre digitalt. Hvordan gikk det?

– Ja, det var en kombinasjon av en fysisk og en digital versjon. Bandene spilte inn foran et 360 graders kamera og det ble lagt til 3D-visuals som publikum kunne oppleve med VR-briller hjemmefra. I tillegg til det sendte vi live Q&A og intervjuer fra Aladdin.

Det ble en litt humpete start med nettverkstrøbbel, men alt i alt ble det veldig godt mottatt. Vi hadde 3500 individuelle seere på Youtube fredag og 4500 på lørdag. For et innovasjonsprosjekt der vi pushet grensene av hva en digital konsert kan være, var det bra gjennomført.

Hvordan tror du korona kommer til å påvirke kulturlivet fremover?

– Jeg tror at kulturlivet trenger drahjelp fra det offentlige og en vilje fra både arrangører og artister til å belage seg på mindre en god del framover. Dette kommer ikke til å forsvinne med det første.

Med fare for at festivalsommeren 2021 kan ligne på årets, er det vanskelig å planlegge, spesielt når en har både internasjonale gjester og publikummer involvert.

Du kan lese mer om VIVID. a post-rock festival på hjemmesiden deres og på Facebook.

Intervju: Roy Søbstad