EiK-profilen: Filmskaper Christian Wulff

For Christian har corona-krisen først og fremst ført til mer tedrikking og flere jobboppdrag.

Kan du fortelle litt om hvem du er, hvor du kommer fra og hva slags bakgrunn du har?
Jeg har vokst opp i Oslo, Kristisand og Vikersund, men har bodd i Kristiansand de siste 28 årene. Snakker omtrentlig østlandsk, men føler meg omtrent sørlandsk.

Jeg tok utdanning i sammenlignende politikk og sosialantropologi på Universitetet i Bergen, og jobbet i 20 år som journalist i radio, tv og avis. Jeg var med på å starte TVSør i 1997, der jeg blant annet hadde et ukentlig kulturmagasin, kalt «GNU». I 2008 ble vi kåret til landets beste lokal-tv-kanal og året etter la Fædrelandsvennen oss ned. Vi beholdt jobbene i mediehuset, men jeg var nok litt fornærmet og sa opp den dagen jeg fylte 40. Føltes veldig skummelt. Men jeg lever fortsatt og er godt forbi 50.

Har tre voksne barn som alle har flyttet ut, til studier i Trondheim, Stockholm og København. Har kone som fortsatt bor hjemme.

Siden august 2009 har jeg drevet med film i mitt eget selskap, XM ekstra medium. Min første forretningsidé var faktisk kulturformidling, og jeg søkte støtte (ArtStart) til et prosjekt for å hjelpe kulturaktører med formidling av deres kunst. Prosjektet ble ikke vurdert, fordi jeg ikke selv kalte meg kunstner.

Litt morsomt er det at EiK har bidratt til at jeg i det siste har fått noen oppdrag som ligner veldig på det jeg planla i kulturformidlingsprosjektet mitt for 10 år siden. Men for det meste har jeg jobbet med dokumentarfilm og oppdragsfilm. De som måtte være interessert i hva jeg har laget, kan se en del av det på detduikkeser.no.

Hvordan er dine dager blitt påvirket av den stadig pågående corona-krisen?
Jeg gikk glipp av en tur til Italia i påsken, men er foreløpig veldig mildt rammet. Nesten heller positivt påvirket.

Den mest merkbare konsekvensen er i grunnen at to av barna mine har flyttet midlertidig hjem, så nå sitter vi fire stykker i tre forskjellige etasjer og har hjemmekontor. Jeg synes det er stas.  De har lært å lage mat siden de flyttet ut. Yngstemann Markus baker nå surdeigsbrød annenhver dag, mens eldstedama Henriette lærer meg å lage kombucha og påfører oss veganervaner.

Arbeidsmessig forandret ting ikke seg så mye for meg, for jeg skulle uansett sittet og redigert en tv-serie og en dokumentarfilm som begge er nesten ferdig filmet. TV-serien heter «Fy Søren!» og handler om sykkeltalentet Søren Wærenskjold fra Mandal. Første episode hadde premiere på Norsetv.com i påsken og episode 2 kommer denne uken, så det har vært travelt.

Attpåtil har jeg fått nye oppdrag, som følge av coronaloven. I flere uker har jeg nå filmet og redigert gudstjenester og kveldsandakter for domkirken i Kristiansand. Plutselig var jeg redaktør på Facebook-siden deres og har så langt lagt ut 16 filmer for dem. De får det nokså billig, men jeg synes det er en artig jobb og har tatt det som fin trening på å jobbe med lyd. Bruker bare to kameraer, men syv mikrofoner.

Det er høyt nivå på de musikalske innslagene, kirka er flott og attpåtil henger det en fantastisk kunstutstilling der for tiden (av Håkon Gullvåg) som ingen får se, siden kirkedørene er stengt. Men domkirka har faktisk flere besøkende nå enn når kirkedørene er åpne. Mange takker menigheten for nettgudstjenestene, og da blir jeg glad.

Jeg synes dessuten det er deilig å ha noe arbeid med kort frist, ting jeg bare må få unna og publisere, og så trenger jeg ikke gruble mer på det. Veldig mye av arbeidet mitt handler om ting som skal kverne oppi hodet i flere år.

Gudstjenester og «Fy Søren!» er likevel bare sideprosjekter for meg. Det gøyeste og viktigste arbeidet mitt er dokumentarfilmen «Den deprimerte klovnen». Vi satser på premiere i slutten av året, og denne uka skal jeg i gang med å klippe versjon 2. Skal møte hovedpersonen straks vi er ferdig med dag 2 av online-EIK.

Hvilke andre prosjekter har du på trappene?
Har begynt å jobbe med en musiker om et felles kunstprosjekt som passer godt i Corona-Norge, men det er for tidlig å si noe mer om.

Du kan følge Christian videre på ekstramedium.no og detduikkeser.no.

– Roy Søbstad