EiK-profilen: Gitarmaker Simen Omang

Vi vil i tida fremover presentere en del av deltagerne i EiK.  Førstmann ut er Simen som lager gitarer.

Kan du fortelle litt om hvem du er, hvor du kommer fra og hva slags bakgrunn du har?
Simen Omang, bor på Sandøya, men kommer fra Oslo. Musikalsk bakgrunn fra strykeorkesteret på Kjelsås og musikklinja på Foss. Begynte på fiolin, skifta til elgitar, fortsatte med nylonstrengere og beveget meg videre mot tarmstrengede tidlig-instrumenter.

Hvordan har det seg at du begynte å lage gitarer?
I 2002 studerte jeg skulptur ved kunsthøgskolen i Buenos Aires, da jeg møtte Esteban Gonzalez som lærte meg å bygge min første gitar. I gitarbygging fant jeg en verden som kombinerte mine interesser for formgivning i rom, snekkeri, klangforståelse og gitar. Det var rett og slett meant to be, og Esteban er en fantastisk læremester og kjent gitarmaker i Argentina. Jeg ble tre år på verkstedet hans i Boedo (bydel) som lærling, før jeg flyttet hjem til Oslo og startet for meg selv.

Hva består egentlig hverdagen til en gitarmaker av?
De aller beste dagene som gitarmaker er når man begynner et nytt instrument – velger materialer, bestemmer klanglige og visuelle ønsker for instrumentet. Jeg bygger bare opp til 10 gitarer i løpet av et år, nesten utelukkende med håndverktøy, og derfor er også hvert instrument en unik reise.

Men hverdagen består også av salg og markedsføring, regnskap, reparasjoner, nettsider og Instagram; gleder og bekymringer. Utfordringen er, som for mange andre som driver for seg selv, å finne en god balanse og nok tid til det som faktisk betyr noe.

Hvordan jobber du for å selge gitarene dine?
Mine kunder er gjerne profesjonelle gitarister eller de som utdanner seg til å bli det, og naturlig nok har jeg mest kontakt med disse. Men jeg prøver å bli flinkere til å komme i kontakt med alle de fantastiske gitaristene i dette landet som ikke har det som jobb, men som har masse kunnskap og lidenskap rundt gitar. Jeg tror mange verdsetter en unik gitar bygget til dem, min utfordring er at vi skal finne hverandre.

Hva er det beste med denne jobben?
Det beste med jobben er når prosessene flyter og jeg ikke klarer å avslutte dagen. Da smiler verden.

Du kan lese mer om Simen på hjemmesiden hans og på Facebook.

– Roy Søbstad