5. samling: EiK i Arendal

Den femte EiK-samlingen i denne runden gikk av stabelen i Arendal 10.–11. mars.

Til Clarion Hotel Tyholmen ytterst i Pollen tirsdag formiddag kom 17 deltakere (tre hadde meldt forfall) for en ny lunsj-til-lunsj-samling med faglig påfyll og sosialt samvær.

Etter et bedre måltid var det tid for en tre timer lang økt med forretningsmodellering som tema. Økten ble ledet av Ellen Saltermark fra Innovasjon Norge.

Forretningsmodellering handler, veldig kort fortalt, om å definere hvordan ditt produkt skal skape verdier for din virksomhet og dine kunder. Til hjelp med dette kan du bruke et skjema kalt Osterwalder Business Model Canvas.

Flere av EiK-deltakerne – en svært sammensatt gruppe bestående av alt fra filmskapere og kunsthåndverkere til gallerister og konsertarrangører – var opptatt av forskjellene mellom kulturfeltet og andre, mer tradisjonelle former for forretningsvirksomhet.

Saltermark var tydelig på at det er mulig å tenke strategisk uten å gå på kompromiss med det kunstneriske.

Etter en kort pause – og selvsagt litt småspising – ble forsamlingen tatt med på omvisning i Arendal. Kultursjef i Arendal, Linda Sætra, fortalte om Kulturkammeret (hvor blant annet Kulturskolen skal flytte inn når renoveringen er ferdig). Videre fikk vi se Bankgården (scener og kontorfellesskap), Munkehaugen kultursenter (scene og øvingslokaler) og Torvgaten (en gatestubb som har våknet til liv takket være små kulturbedrifter), før turen ble rundet av med omvisning i staselige, historiske Bomuldsfabrikken Kunsthall.

Inntrykket er at det skjer flere og mer spennende ting i lille Arendal by enn noen utenfra kan få med seg.

Før middagen fremførte danser Tonje Sannes en stemningfull smakebit fra et stykke for 0–3-åringer, og i etterkant spilte gitarmaker Simen Omang et par vakre argentinske folkesanger på egenlaget gitar.

Under selve måltidet, en raus treretter fra hotellets utmerkede kjøkken, ble det nok en gang klart hvor mye av verdien i disse samlingene som ligger i det sosiale. Over bordene ble ideer og erfaringer utvekslet, og spirer til fremtidige prosjekter unnfanget.

Hovedpunkt på dag 2 var foredraget «Kunsten å pitche» ved bedriftspsykolog Tor Åge Eikerapen. På engasjert vis forklarte og illustrerte Eikerapen hvordan man skaper engasjement for egne ideer.

Samlingen ble avsluttet med at Judith Premak og Peder Horgen fra henholdsvis Sørf og Scenekunst Sør, to av organisasjonene som står bak EiK, fortalte litt om hva de driver med. Ja, også ble det selvsagt tid til en solid lunsj.

Ingen forlot Arendal sultne, for å si det sånn.

Neste EiK-samling finner sted i Kvinesdal 20.–21. april.

– Roy Søbstad